Błonnik pektynowy doskonale wspomaga nasz organizm i układ trawienny w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Pektyny mają dobroczynny wpływ, na rozwój mikroflory jelitowej, która reguluje pracę jelit.
Znasz wstydliwy i często bolesny problem zaparć, biegunek, czy wzdęć?
Popularne problemy z żołądkiem pomoże Ci naturalnie i skutecznie rozwiązać „Fiberistic”. Płynny błonnik jest niezmiernie ważny dla pracy naszego układu pokarmowego. Badania wykazały, że do jelita grubego w niezmienionej postaci dociera aż 90% pektyn! Dopiero tam błonnik pektynowy ulega degradacji, będąc pożywką dla bakterii flory jelitowej. Dzięki temu, że błonnik nie jest trawiony wcześniej, doskonale przyśpiesza i usprawnia proces oczyszczania jelit.
W wyniku fermentacji w jelicie grubym z pektyny powstają m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odgrywają istotną rolę w regulacji pH, zwiększeniu wchłaniania wapnia, żelaza oraz magnezu w jelitach, a także korzystnie oddziałują na metabolizm glukozy i białek w wątrobie. Dzięki nim stymulowany jest w jelicie wzrost flory saprofitycznej a hamowany rozwój patogenów, jak Escherichia coli, czy Salmonella. Przekłada się to na Twoje dobre samopoczucie, uczucie lekkości w brzuchu i brak problemów z układem pokarmowym.
Ale to nie jedyna właściwość pektyn, która wpływa na lepszą kondycję układu trawiennego. Pektyny jabłkowe, jako rodzaj błonnika rozpuszczalnego, charakteryzują się dużą zdolnością do rozpuszczania w wodzie tworząc rodzaj galaretowatego żelu o znacznej objętości. Ten właśnie żel świetnie wpływa na cały układ pokarmowy, ponieważ:
„Fiberistic” to rycerz w lśniącej zbroi dla Twoich jelit.
Żel, który powstaje poprzez połączenie pektyn z wodą, chroni również błonę śluzową jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi. W badaniach naukowych udowodniono, że pektyna jabłkowa działa korzystnie w leczeniu zapalenia jelita grubego, zapalenia okrężnicy, uchyłkowatości jelita i wrzodów żołądka. Koniec kłopotliwych sytuacji związanych z bólem brzucha wywołanym wzdęciem, zaparciami, czy biegunką!
Żel, który powstaje poprzez połączenie pektyn z wodą, chroni również błonę śluzową jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi. W badaniach naukowych udowodniono, że pektyna jabłkowa działa korzystnie w leczeniu zapalenia jelita grubego, zapalenia okrężnicy, uchyłkowatości jelita i wrzodów żołądka. Koniec kłopotliwych sytuacji związanych z bólem brzucha wywołanym wzdęciem, zaparciami, czy biegunką!
The chemicals characteristics od apple pectin influence its fermentability in vitro
In vitro fermentability of a pectin fraction rich in hairy regions